یک اندیشکده در تهران گزارش داد، ریشه اصلی مشکلات شهری از جمله ترافیک و افزایش قیمت مسکن در بلندمرتبهسازی است.
کارشناسان اعتقاد دارند، بلندمرتبه سازی با فرهنگ بومی ما و سبک زندگی ایرانی-اسلامی تطبیق ندارد.
ساخت ساختمانهای بلند به صورت گسترده نخستین بار در دهه هفتاد و در دوران غلامحسین کرباسچی و در قالب پروژه نواب به شهر تهران اضافه شد.
10 سال بعد یک مدیرکل در وزارت راه و شهرسازی گزارش داد، میزان آسیبهای اجتماعی در محله نواب 30 درصد بیشتر از مناطق دیگر تهران است.
بلندمرتبهسازی باعث شده تا در هر هکتار از مساحت تهران 120 نفر زندگی کنند، این درحالیست که در پایتخت چین به عنوان پرجمعیتترین کشور دنیا در هر هکتار 13 نفر زندگی میکنند.
ساخت ساختمانهای بلند در تهران محصول انحصار زمین و بستن حریم شهری است.
کارشناس شهرسازی جواد نورالعین بازکردن حریم تهران و گسترش شهر را عامل افزایش هزینههای شهرسازی میداند و معتقد است که وقتی شهر شما وسیع شود، هزینه ارائه خدمات بالا رفته و عملا اداره شهر غیرممکن میشود.
در مقابل، کارشناس مسکن حسین نوری میگوید که وقتی زمین را در انحصار میبرید، قیمت زمین بالا رفته و برای تملک زمین به منظور ساخت یک اتوبان باید هزاران برابر حالت عادی خرج کنید، این انحصار زمین است که هزینه مدیریت شهری را بالا میبرد.
توزیع متناسب جمعیت در کنار عدالت در توزیع خدمات شهری دو راهکاری است که کشورهای توسعه یافته از جمله سوییس در مدیریت شهری به کار بسته اند؛ این اقدامات سبب شده تا توسعه متوازن شهری بدون نیاز به بلندمرتبهسازی اتفاق افتاده و مسائلی نظیر ترافیک یا قیمت مسکن به طور اتوماتیک حل شود.
نویسنده:
منبع: فارس